fejkep_b6
 
 
Felhasználói név:    Jelszó:       Regisztrál
KezdőlapTudnivalókKapcsolatJogi nyilatkozat
 
 

Deviza
Áru
Tőzsdék
Hírek
Naptár
A technikai elemzés ABC-je - könyv 
Hírek

Ezen menüpont alatt csak azokat a híreket említem meg, amelyeket valamilyen szempontból fontosnak gondolok.  Ezen menüpont alatt senki ne az aktuális híreket keresse - nem vagyok hírszolgáltató, és nem is akarok az lenni. Csupán azokat a híreket, információkat emelem ki, amelyeket véleményem szerint érdemes döntéseink során felülsúlyozni.
A hírek szerkezete: egy hírrészlet, link, esetleg egy rövid kommentár. A hírek forrása túlnyomórészt a portfolio.hu, ha máshonnan származik a hír, azt jelzem.
Itt találja a MINTASZÁMLA alakulását heti bontásban, és az azon végrehajtott tranzakciókat.


Totális káosz a jegybanki döntéshozatalban!
[2016-02-03]

"A japán 10 éves kötvénykibocsátás eltörlésétől visszhangos a sajtó. A tranzakció február 5-én lett volna, de az alacsony hozamok miatt (6,5... bázispont) a kormány még időben lefújta a tranzakciót, és arra hivatkozott, hogy nem akarja a lakosságot kitömni ilyen alacsony hozam mellett ilyen hosszú kötvényekkel. (sic) Az elemzők szerint meg nem lett volna elégséges kereslet a papírokra ilyen alacsony hozam mellett. Sőt,
ez a jövőben is problémát fog okozni, mert egyesek szerint az idei évben mínusz 0,1 százalékra csökkenhet a 10 éves hozam. Ez persze azt is jelenti, hogy a hatalmas államadósság finanszírozásában egyre inkább megjelenhetnek más piaci szereplők. "

Ezzel szemben:

"
A japán jegybank elnöke Tokióban tartott beszédében kijelentette, hogy az alacsony inflációs környezet következtében további monetáris lazító intézkedések követhetik a január végi kamatvágást. Ez egyrészt jelentheti az éves szinten 80 ezer milliárd jen értékű állampapír-vásárlási cél kibővítését, de a további kamatvágás sem kizárható.

A január végi döntés, miszerint a japán jegybank -0,1%-ra csökkentette az alapkamatot, komoly meglepetést okozott a piacon. A meglepetés elsősorban abból adódott, hogy egy hónappal korábban még elvetette ezt a lehetőséget Haruhiko Kuroda, a jegybank elnöke.

Tokióban tartott beszédében a gazdaság helyzetén túl az alacsony nyersanyagárak inflációra gyakorolt hatásait is értékelte. Véleménye szerint bár pozitív hatása volt az éves szinten 80 ezer milliárd jen értékű eszközvásárlási programnak, részben az alacsony olajárak miatt az infláció ismét jelentősen visszaesett, veszélyeztetve a jegybank 2%-os középtávú inflációs célját.

A jegybank elnöke hangsúlyozta beszédében, hogy a döntéshozók bőséges mozgástérrel rendelkeznek még céljuk eléréséhez.

Egyrészt megnövelhetik az eszközvásárlás éves értékét, véleményük szerint ugyanis még a teljes japán állampapír-állomány kétharmada a piacon van, így van miből vásárolni. Emellett a fedezeti és egyéb minőségi feltételek lazításával tovább bővíthetik a vásárolható értékpapírok körét. Végezetül, az alapkamat kapcsán úgy fogalmazott, hogy szükség esetén a Központi Bank még mélyebbre vághatja az alapkamatot, mint ahogy azt több európai ország is megtette."

http://www.portfolio.hu/gazdasag/nem_all_le_a_japan_jegybank.3.226523.html


A piaci zűrzavart az jellemzi a legjobban, hogy ma a BoJ lefújta az államkötvény aukciót, mert fél attól, hogy az államkötvények hozama negatív lesz. Igen ám, de akkor meg mi a fenének vágta mínuszba az alapkamatot?!? Ennyit arról, hogy a jegybankok nem megoldják a piaci bajokat, hanem egyenesen ők okozzák a zűrzavart...


Vissza
 
 
 
Minden jog fenntartva!
Chartelemzes.hu Kft