OTPNapi: [2023-05-15 13:40:50]

Egy fej-váll alakzat, amelynek a nyakvonala 9800-on. A jobb váll duplacsúcsot (vagy csökkenő háromszöget) formázott. Letörés helyett rally indult felfelé, méghozzá elég erőteljesen.

Erőt mutatott az OTP, és ez esetben pontos a megfogalmazás. Miért is mondom ezt?

Április végén, egy éjszaka kijött egy kormányrendelet, miszerint a befektetési alapoknak kötelezően növelniük kell az értékpapírokba fektetett eszközeik arányát! Ezzel egy időben, vagyis a rendelet megjelenése utáni reggel, az OTP óriási, napi 1 mrd Ft értékű sajátrészvény-vásárlásokat indított. Ez a rendelettel megtámogatott koncentrált vétel – alapok + OTP – sikeresen megtolta az árfolyamot 10%-kal. A gyorsjelentés előtt.

A gyorsjelentés napján, az alapvetően jó jelentésre koncentrált eladás érkezett, az árfolyam napon belül esett 3,7%-ot. Hiába állt az OTP saját-részvény vásárlásokkal a vevői oldalon, ez is kevés volt ahhoz, hogy megakadályozza a súlyos esést. Jól érzékelhető, hogy a régi, feltehetően külföldi tulajdonosok igyekeznek szabadulni a befektetésüktől...

Nem jó jel, hogy csupán alacsonyabb csúcsba tudott menni a nagymértékű saját-részvény vásárlások segítségével is. Ez így nem bullish!

A sok vételi ajánlással szemben a technikai elemzés nem éppen bullish képet mutat! A vállalat a saját-részvény vásárlásokkal tartja úgymond a víz fölött az árfolyamot, amelyhez erős kormányzati hátszél is társul. Ennek így semmi köze a tőzsde valódi funkciójához, viszont annál jobban tükrözi a magyar viszonyokat.

Különadók, kamatstop-meghosszabbítás – fundamentálisan ezek komoly ellenérvek a vételek ellen...

Egy elemzőnek, különösen a bankrészvények vonatkozásában illik óvatosan fogalmazni. Nyilvánvaló, hogy az OTP egy prudens, nyereséges, kiválóan vezetett bank, banki ügyfélként az aggodalom legkisebb mértékben sem indokolt. Ettől még persze a részvény ára eshet...

Az amerikai bankválságnak még nincs vége, az elkövetkező hónapok folyamán az még komoly hullámokat vethet, amely a világ összes pénzügyi intézményre, és azok árazására hatással lesz... A BANKVÁLSÁG KIÚJULHAT! Nem vennék, és nem tartanék bankrészvényt, se amerikait, se európait, se kelet-európait, és természetesen OTP-t sem. Majd jó vétel lesz – lejjebb!