TSLANapi: [2021-05-03 16:52:31]

Hogyan ne írjunk technikai elemzést!

https://www.portfolio.hu/uzlet/20210503/ismet-ratalaltak-a-teslara-az-intezmenyi-befektetok-481396

Már maga a chart is érdekes. Én egyszerűen nem ugyanazt látom. Vagy az én chartom a hibás – amit kötve hiszek -, vagy Faluvégi Balázsé. Az enyém biztosan azért ilyen, mert én mindent shortos szemmel nézek... :)

Három gyertya-párt is megjelöltem , ahol a nagyon erős eladói napot látszólag akkumulációs nap követte. Az első március első felében: március 5-én teljes kapituláció, a korábbi vevők, főleg a tőkeáttételes vevők kipusztítása, a nap végére napon belüli fordulattal. Ekkorra a csúcshoz képest már több, mint 30 %-os esésben volt a részvény. Két nap múlva valóban jött egy marabozu gyertya, látszólag akkumulációs nap. De a forgalom eleve kisebb volt, mint előzőleg. De ez nem follow through nap! A valódi follow through nem az előző akkumulációt követő 4-10. nap, hanem az utolsó mélypontot követő 4-10. nap, magas forgalommal, egyértelmű emelkedéssel. Itt ebből csak az emelkedés volt meg, amelyet nemhogy nem követett folytatás, hanem éppen ellenkezőleg, egy ellentámadás (counter attack) követett. Ez nem intézményi vételt, hanem spekulációs őrjöngést mutat – vissza is fordult lefelé a trend.

Follow through-nak nyoma sincs a charton!

Ott van aztán a következő gyertya-pár. Március végén egy dojival szépen felfelé fordult, magasabb mélypontról. Ám három nap múlva érkezett egy másik zöld gyertya, amelyet ha jobban megnézünk, akkor az valójában piros. Ismét egy ellentámadás, magas nyitással, napon belül egész napos eséssel. Ez az ellentámadás ismét magasabb forgalommal érkezett, mint a megelőző vételi nap, azaz a rövid távú profitrealizálók mellé becsatlakozhattak az intézményi eladók, nem pedig a vevők.

Április közepén aztán megjött a felfelé kitörés a szép ford. fej-váll alakzatból, réssel. Ehhez természetesen magas forgalom társult. Ám a rá következő nap a visszafordulás megint jóval magasabb forgalommal történt, vagyis megint csak a reddites spekik, meg a még spekibb pszicho alapkezelők aktivitásának nyomát láthatjuk a charton.

Most pénteken valóban érkezett egy átölelő bullish gyertya-formáció, és a forgalom is szép nagy. Ez szép, tényleg vehetnénk bullish jelzésnek, ha nem tudnánk, hogy egy olyan napon érkezett, amikor az összes többi FAAMG-részvényt, azaz a vezetőket adták. Vagyis hamis a jelzés, én erre írtam, hogy megerőszakolták a chartot, ez az abuzált részvény. Mintha valakinek nagyon fontos lenne az emelkedés.

Szóval, igen veszik a részvényt az intézmények, vannak erre utaló jelek. Na de milyen intézmények? A helyes válasz erre, hogy valószínűleg olyanok, mint amilyen intézmény az Archegos volt március végéig... Na, az ilyen intézmények mellé jobb, ha nem társulunk...