facebook
fejkep_b6
 
 
Felhasználói név:    Jelszó:       Regisztrál
ElemzésekTudnivalókKapcsolatJogi nyilatkozat
 
 

Részvények
BÉT elemzések
Indexek
Deviza
Árupiac
Partnerünk
Hírek
Naptár
A technikai elemzés ABC-je - könyv
A technikai elemzés ABC-je - könyv megrendelés 
Hírek

Ezen menüpont alatt csak azokat a híreket említem meg, amelyeket valamilyen szempontból fontosnak gondolok.  Ezen menüpont alatt senki ne az aktuális híreket keresse - nem vagyok hírszolgáltató, és nem is akarok az lenni. Csupán azokat a híreket, információkat emelem ki, amelyeket véleményem szerint érdemes döntéseink során felülsúlyozni.
A hírek szerkezete: egy hírrészlet, link, esetleg egy rövid kommentár. A hírek forrása túlnyomórészt a portfolio.hu, ha máshonnan származik a hír, azt jelzem.Bitcoin: egészen elképesztő, hogy mi folyik a háttérben
[2021-01-18]

A bitcoin mostani ralijával kapcsolatosan sokszor elhangzott már, hogy abban más a 2017-es száguldástól, hogy most az intézményi befektetői részvétel jóval magasabb, mint akkor. Ennek az egyik iskolapéldája a Microstrategy nevű (korábban) üzleti intelligenciával foglalkozó cég, amely nagyot húzott tavaly nyáron azzal, hogy a készpénzállományának egy részét bitcoinná konvertálta. A vállalat azóta sem állt le, tovább vette a kriptopénzt, a részvényeinek árfolyama pedig a bitcoinnal együtt felrobbant. Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy a Microstrategy egy befektetési gépezetté vált az intézményi befektetők számára, akik közül a Morgan Stanley már 10 százalékos részesedéssel rendelkezik a cégben.

A nagy bejelentés

Tavaly augusztus 11-én, amikor a bitcoin ára még 12 000 dollár alatt állt, a tőzsdén jegyzett üzleti intelligencia cég, a Microstrategy fontos bejelentést tett: a cég közölte, hogy 21 454 bitcoint vett, összesen 250 millió dollárért, a kétágú tőkeallokációs stratégiájának értelmében. Ennek eredményeként a Microstrategy lett az első olyan nyilvános részvénytársaság, amely a készpénzállományának egy jelentős részét bitcoinra konvertálta.

A bitcoinba történő befektetésünk része az új tőkeallokációs stratégiánknak, amely a hosszú távú részvényesi értékteremtés maximalizálására törekszik,

mondta Michael Saylor, az Microstrategy vezérigazgatója.

A cégvezér ekkor azt is elmondta, hogy ez a befektetés a cég azon meggyőződését tükrözi, hogy a bitcoin, mint a világ legelterjedtebb kriptodevizája, megbízható értéktartó és vonzó befektetési eszköz, amely hosszú távú felértékelődési potenciállal rendelkezik - a készpénzhez képest.

Saylor így folytatta:

A MicroStrategy hónapokig tanácskozott a tőkeallokációs stratégiájának meghatározása érdekében. A bitcoinba történő befektetéssel kapcsolatos döntésünket ekkor részben a gazdasági és az üzleti környezetet befolyásoló makrotényezők indokolták, amelyek véleményünk szerint hosszú távú kockázatokat hoznak létre a vállalati treasury programunk számára - olyan kockázatokat, amelyekkel proaktív módon kell foglalkozni. Ezek a makrotényezők többek között a COVID-19 által kiváltott gazdasági és közegészségügyi válság, a példátlan kormányzati ösztönző intézkedéseket, beleértve a világszerte eszközölt mennyiségi lazításokat, valamint a globális politikai és gazdasági bizonytalanságot. Úgy gondoljuk, hogy ezek és más tényezők együttesen jelentősen csökkenthetik a fiat devizák és sok más hagyományos eszköztípus hosszú távú reálértékét, beleértve a hagyományosan a vállalati treasury műveletek részeként tartott eszközök közül többet.

Elszabadul a pokol

Ezzel a bejelentéssel Saylor két dolgot szabadított el:

  • Egyrészt számos tőzsdei vállalat - beleértve a pénzügyi tanácsadó cégeket is, mint például a 169 éves Mass Mutual – a készpénze egy részét (vagy annál többet is) bitcoinra konvertálja, sőt, részvény visszavásárlás helyett is kriptodevizát vesz a többlet készpénzből.
  • Viszont ami még ennél is fontosabb, hogy Saylor óriási értéknövelést hajtott végre a részvényesek számára, hiszen a Microstrategy részvényárfolyama felrobbant, együtt a rekordokat döntögető bitcoinnal, amely augusztus óta majdnem megnégyszereződött.
btc

Mindezzel a Microstrategy árfolyama is 330 százalékot ralizott, míg a cég piaci kapitalizációja az augusztusi 1,25 milliárd dolláros értékről 4,9 milliárd dollárra emelkedett.

mstr

Miután kiderült, hogy a "bitcoin-készpénz konverzió" stratégia bevált, – és igazán gyümölcsöző volt - Saylor és a Microstrategy további bitcoinokat vásárolt, ráadásul nem is keveset. Michael Saylor legutóbbi bejegyzése szerint december 21-én a Microstrategy 1,1 milliárd dollár értékű bitcoin birtokában volt (összesen 70 470 bitcoin, 1,1 milliárd dollárért, bitcoinonként 15 964 dolláros átlagáron), miután nagyjából 30 000 bitcoin vásárolt a cég 650 millió dollárért, amelyhez az átváltható kötvények kibocsátásából származó pénz jelentette a fedezetet.

Egyébként az elmúlt hetekben a bitcoin árának óriási megugrását követően az MSTR bitcoin állományainak értéke már meghaladja a 2 milliárd dollárt.

Az biztos, hogy Saylor megközelítése, amelyben a vállalatok kötvényeket bocsátanak ki, és a forrásokat nem részvények visszavásárlására, hanem bitcoin vásárlására fordítják, gyorsan elterjedt (legutóbb a malajziai Greenpro Capital percek alatt 130 százalékot ralizott, miután a befektetési cég közölte, hogy bitcoin alapot akar indítani).

Ennek a stratégiának egy másik előnye, hogy implicit módon létrehoz egy Ponzi-rendszerszerű újrabefektetési struktúrát, amelynek során az új készpénzt még több bitcoin vásárlására használják fel, emelve ezzel az árat. Ez még vonzóbbá teszi a bitcoinot más befektetők számára, akik megismétlik ezt a stratégiát, még magasabbra emelve ezzel az árat és így tovább (igen, egy napon a stratégia sikerének vége lesz, de nem azelőtt, hogy a központi bankok elkezdenék mérsékelni a mennyiségi lazítást, ami várhatóan legkorábban 2022-ben fog bekövetkezni).

Most pedig egy újabb előny jelent meg a Microstrategy újszerű üzleti stratégiájának eredményeként. Mivel az MSTR fokozatosan „elfordult” a régi üzleti modelljétől, hogy lényegében egy nyilvánosan jegyzett bitcoin alappá váljon, a vállalat egy defacto bitcoin proxyvá változott (cash flow pozitívan) mindazon befektetési menedzserek számára, akiknek korlátozott a bitcoinban való kitettségük.

Emlékeztetőül: az egyik ok, amiért a Greyscale Bitcoin Trust (GBTC) nemcsak felrobbant az elmúlt hónapokban, hanem hatalmas prémiummal is forog, hogy sok intézményi befektetőnek szabályozási vagy egyéb okokból csak ilyen formában engedélyezik; vagy inkább ilyen formában preferálják a bitcoin vásárlást. Magába a bitcoinba direkt módon, vagy a bitcoin határidős ügyleteibe való befektetésre sokaknak nincs lehetősége az alapkezelők közül. Ahogyan a JP Morgan kifejti, sokan ezek közül a befektetők közül még a Grayscale Bitcoin Trust zártkörűen kibocsátott részvényeit sem tarthatják, tekintettel a 6 hónapos lockup periódusra, és ezért kénytelenek felárat fizetni a részvények másodpiaci megvásárlásával.

HODLerek

De mi van akkor, ha ezek a befektetők hatékonyan tudnak bitcoin kitettséget szerezni, anélkül, hogy akár 15-20 százalékot költenének a prémiumra, ami bitcoinonként közel 4000 dollárt jelent ebben a pillanatban Pontosan ezt tette a Morgan Stanley befektetési részlege, amikor nem GBTC-t vásárolt, hanem közvetlenül a Microstrategy nevű bitcoin proxyba fektetett. A bank egyértelműen elégedett volt a vállalat "pro-bitcoin" stratégiájával, és 455 százalékkal növelte részesedését a negyedik negyedévben, 142,9 ezer részvényről 792,6 ezer részvényre, ami az MSTR teljes forgalomban lévő részvényeinek több mint 10 százalékát jelenti.

MS MSTR holdings
Forrás: ZeroHedge

Mi magyarázza a Morgan Stanley lelkesedését a Microstrategy iránt, amely a világ legjobban teljesítő eszközének egyik legkiválóbb nyilvános proxyjává vált? Egyszerű. Ahogy a Coindesk is írja:

A Morgan Stanley úgy tekint a befektetésre, mint egy mód arra, hogy profitáljon a bitcoin történelmi felfutásából anélkül, hogy valójában HODLer lenne.

A HODLer szó a kriptodeviza kereskedők között elterjedt kifejezés, ami annyit jelent, hogy az adott személy tartja a bitcoint.

Ennél is fontosabb, hogy az MSTR ma már elfogadható módot biztosít, - a szabályozók és a részvényesek számára - hogy valaki hozzáférjen a bitcoin térhez anélkül, hogy meg kellene vásárolnia a tényleges bitcoin tokent vagy ki kelljen fizetni a busás Greyscale prémiumot.

A következmények igen jelentősek, mert ez a megközelítés nem csak a bitcoin ETF-ek szükségességét küszöböli ki, - vélhetően a Microstrategy sikerén felbuzdulva több tucat, ha nem több száz tőzsdei "shell" cég lesz, amely minden készpénzét gyorsan bitcoinra váltja, hogy vonzó befektetési célponttá váljon a nagy vagyonkezelők számára – de megnyitja ezzel a piac még nagyobb részét az olyan vállalatoknak, akik szeretnének bitcoinba fektetni, de erre képtelenek voltak. Ezáltal képesek hatékonyan kriptodevizát vásárolni anélkül, hogy jelentős összegeket fizetnének, például prémiumok formájában.

Ez a következőket jelenti:

Nem csak arra kell számítani, hogy az MSRT még több készpénzhez akar majd jutni, hogy azt gyorsan bitcoinra váltsa, hanem számtalan más nyilvános tőzsdén jegyzett cég siet majd, hogy minden készpénzét (és még annál is többet) bitcoinra konvertálja, miközben felhagy a meglévő tevékenységével abban a reményben, hogy egy "bitcoin befektetési gépezetté" váljon, amelynek a részvényeit feltépik majd az olyan bálna befektetők, mint a Morgan Stanley, a First Trust, a JPMorgan, vagy az Alliance Bernstein és az összes többi intézményi befektető, amely jelenleg longol és bővíti a Microstrategy részvényállományát.

MSTR holdings
Forrás: ZeroHedge

Az egyik ilyen vállalat, amelyről a Zerohedge úgy gondolja, hogy bejelentheti, hogy a meglévő készpénz milliárdjait átkonvertálja bitcoinra, az nem más, mint a Tesla, amelynek vezérigazgatóját, Elon Muskot az MSTR vezérigazgatója, Saylor sürgette, hogy tegye meg a lépést a cég pénzével. Mivel Musk - aki már a világ leggazdagabb embere - soha nem zárkózott el a kihívásoktól, így csak idő kérdése lehet, hogy a Tesla bejelentse néhány milliárd dollár értékű bitcoin vásárlását.

Röviden: a Morgan Stanley Microstrategyben lévő részvényállományának agresszív bővítése jelentheti a következő mozgatórugót, amely a lélektanilag is fontos 100 000 dollár fölé lökheti a bitcoint."implicit módon létrehoz egy Ponzi-rendszerszerű újrabefektetési struktúrát"
"bejelentheti, hogy a meglévő készpénz milliárdjait átkonvertálja bitcoinra, az nem más, mint a Tesla, amelynek vezérigazgatóját, Elon Muskot az MSTR vezérigazgatója, Saylor sürgette, hogy tegye meg a lépést a cég pénzével" - jelenleg a Tesla a hívószó a tapasztalatlan, megvezethető befektetők/spekulánsok számára. (Bár úgy tűnik, hogy a tapasztaltak számára is) Elég jól mutatja az egész megalapozatlan, lufi jellegét, hogy ilyen mondatok elhangozhatnak érvként. És persze igazolja, hogy Ponzi-séma. (Vajon beszáll-e a lufifújásba Musk? Megmondom: nem fog.)
Hír elküldése e-mail-ben

*Feladó neve:
*E-mail cím:Vissza

Hírek
Volkswagen: VOW vagy VOW3?
2021-03-23
Bitcoint vett a Tesla, felrobbant az árfolyam
2021-02-09
Bitcoin: egészen elképesztő, hogy mi folyik a háttérben
2021-01-18
Baby Yoda is rámehet az Epic és az Apple háborújára
/Telex/

2020-10-12
A BitCoinról
(Kiszámoló blog)

2017-12-13
2018-ban összeomlás jön a BofA szerint
2017-11-21
Miért nem hagyják Matolcsyék, hogy végre erősödjön a forint?
2016-10-06
Ki kicsoda a Feden belül?
2016-09-18
 
 
 
Minden jog fenntartva!
Chartelemzes.hu Kft