facebook
fejkep_b6
 
 
Felhasználói név:    Jelszó:       Regisztrál
KezdőlapElemzésekTudnivalókKapcsolatJogi nyilatkozat
 
 

Részvények
BÉT elemzések
Indexek
Deviza
Árupiac
Hírek
Naptár
A technikai elemzés ABC-je - könyv
A technikai elemzés ABC-je - könyv megrendelés 
Hírek

Ezen menüpont alatt csak azokat a híreket említem meg, amelyeket valamilyen szempontból fontosnak gondolok.  Ezen menüpont alatt senki ne az aktuális híreket keresse - nem vagyok hírszolgáltató, és nem is akarok az lenni. Csupán azokat a híreket, információkat emelem ki, amelyeket véleményem szerint érdemes döntéseink során felülsúlyozni.
A hírek szerkezete: egy hírrészlet, link, esetleg egy rövid kommentár. A hírek forrása túlnyomórészt a portfolio.hu, ha máshonnan származik a hír, azt jelzem.Bitcoint vett a Tesla, felrobbant az árfolyam
[2021-02-09]

Új történelmi csúcsra emelkedett ma a bitcoin árfolyama, miután kiderült, hogy a Tesla 1,5 milliárd dollár értékben vásárolt a kriptodevizából, ráadásul azt is bejelentette a vállalat, hogy hamarosan elfogadja majd a bitcoint fizetőeszközként, vagyis akár az amerikai vállalat autóit is meg lehet majd vásárolni kriptodevizával. A bitcoin jó úton halad afelé, hogy a pénzügyi elit körében is elfogadott befektetési eszköz és széles körben használt, globális fizetőeszköz legyen, mostanra a világ legnagyobb alapkezelői fektetnek a kriptodevizába és világszerte egyre több vállalat és szolgáltató fogadja el fizetőeszközként.
  •  

Új csúcsra emelkedett a bitcoin

Elképesztő ralit láthatunk a legjelentősebb kriptodevizák piacán, 11,5 százalékot ralizik többek között a bitcoin, ezzel új történelmi csúcsra lőtt ki az árfolyam. A korábbi csúcs még január nyolcadikán volt, akkor egy kriptodevizáért 40 583 dollárt kellett adni, ezt követően azonban markáns korrekciót láthattunk, január 23-ára 21 százalékot esett az árfolyam, ekkor “csak” 32 078 dollárba került egy bitcoin.

Ezt követően azonban egyre magasabbra kapaszkodott az árfolyam, a mai ugrással pedig a Binance-en 

sikerült új történelmi csúcsot dönteni.

btc

A mai emelkedéssel együtt

a bitcoin piaci kapitalizációja meghaladja a 810 milliárd dollárt.

mcoincap
Jelentősebb kriptodevizák piaci kapitalizációja, forrás: coinmarketcap.com

Egyébként más kriptodevizák árfolyama is meredeken emelkedik ma, például a második legnagyobb piaci kapitalizációjú ethereum 6 százalékkal került eddig feljebb,

ether

míg a polkadot közel 10 százalékos pluszban van.

dot

1,5 milliárd dollárért vett bitcoint a Tesla

A bitcoin árfolyamának meredek emelkedése mögött az áll, hogy a Tesla ma bejelentette, hogy 1,5 milliárd dollár értékben vásárolt bitcoint, és a közeljövőben el fogja fogadni a kriptopénzt fizetőeszköznek a termékeiért.

2021 januárjában frissítettük a befektetési politikánkat, hogy nagyobb rugalmasságot biztosítson számunkra a további diverzifikációhoz és maximalizálhassuk az olyan készpénzünk hozamát, amely nem szükséges a megfelelő működési likviditás fenntartásához

- áll a cég SEC-hez benyújtott bejelentésében.

Korábban már írtunk róla, hogy a Microstrategy nevű (korábban) üzleti intelligenciával foglalkozó cég, nagyot húzott tavaly nyáron azzal, hogy a készpénzállományának egy részét bitcoinná konvertálta. A vállalat azóta sem állt le, múlt héten például további 10 millió dollárnyit vett a kriptopénzből, a részvényeinek árfolyama pedig a bitcoinnal együtt felrobbant. Ekkor elindultak a találgatások, hogy vajon mely cégek konvertálhatják még át a készpénzállományukat bitcoinra, és az egyik ilyen felmerülő név éppen a Tesla volt és nem is alaptalanul. Elon Muskot az MSTR vezérigazgatója, Michael Saylor sürgette, hogy tegye meg a lépést a cég pénzével. Mivel Musk soha nem zárkózott el a kihívásoktól, így csak idő kérdése volt, hogy a Tesla bejelentse néhány milliárd dollár értékű bitcoin vásárlását.

Ha hihetünk a Microstrategy vezérigazgatójának, akkor a Tesla ezzel egy egész lavinát indíthat el, hiszen sok másik cég is az elektromosautó-gyártó nyomdokaiba léphet, és a készpénz-állományának egy jelentős részét bitcoinra konvertálhatja.

Nem csak maga a bitcoin tranzakció az óriási szó, hanem az is,

hogy a Tesla el fogja fogadni a kriptodevizát, mint fizetőeszközt.

Tehát ez azt jelenti, hogy nemsokára akár bitcoinból is vehetünk magunknak Teslát, ami egy hatalmas előrelépés a kriptodeviza mainstream elfogadásának szempontjából, és a Tesla példáját akár több másik cég is követheti a jövőben.

A teljes igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy bőven nem a Tesla volt az első olyan cég, amely a bitcoin mellett foglalt állást. Az egyik legnagyobb online fizetési platform, a PayPal (ami ironikusan Elon Musk korábbi cége) tavaly októberben jelentette be, hogy felhasználóinak megengedi a bitcoin adásvételét is. Azt is jelezték, hogy az idei évtől már akár vásárlásra is felhasználhatják majd a számlatulajdonosok (átválthatják hagyományos devizára, a PayPal pedig továbbadja a bitcoint egy külső félnek), ez tehát egy óriási legitimációt jelent. Más platformok, például a Square vagy a Robinhood már korábban is megengedte, hogy bitcoinnal kereskedjenek a felhasználóik.

Elon Musk ámokfutása a Twitteren

Elon Musk egyébként meglehetősen aktív volt az elmúlt időszakban a Twitteren, főleg, ha kriptodevizákról volt szó. Két héttel ezelőtt a Musk twitter-fiókjának biojában csak egyetlen szó szerepelt: #bitcoin.  Ezt követően egy tweetet is kitett Musk, miközben a bitcoin árfolyama több mint 12 százalékot ralizott. Tehát feltételezhető, hogy a Tesla-vezér ekkor már tudta, hogy a cége bevásárolt bitcoinból, ebben az esetben pedig a tweetelések kimerítik a piaci manipuláció fogalmát. Ennek lehet az eredménye, hogy Musk nem sokkal később „visszavonult” a Twitterről, bár ez csak pár napig tartott.

Emellett az eredetileg poénnak szánta Dogecoin került nemrég a világ leggazdagabb emberének tweetjei jóvoltából a kisbefektetők célpontjává, elképesztő ralit generálva a kriptodeviza árfolyamában. Az elmúlt években a kriptopénz-világ hátán megjelent csalásokat és üres, valójában semmilyen innovációt nem hozó alt-coinokat kifigurázó kriptodeviza árfolyama több mint 500 százalékot szárnyalt múlt szerda óta – persze ebben az őrületben is, mint annyi egyébben mostanában,

KULCSSZEREPET JÁTSZOTT ELON MUSK TWITTERES AKTIVITÁSA.

Csütörtökön közzétett, több mint félmillió kedvelést bezsebelő posztjában például úgy fogalmazott a milliárdos, hogy a Dogecoin az emberek bitcoinja, ezzel párhuzamosan el is tüntette biojából a #bitcoin kifejezést.

A hétvégén pedig egy egyszerű szavazást írt ki Twitteren a cégvezér, ahol a jövő valutájáról kérdezte meg követőit. Ezt követően a viccnek szánt kriptopénz árfolyama ismét elszállt egy rövid időre.

EZZEL A DOGECOIN PIACI KAPITALIZÁCIÓJA MÁR KÖZEL10 MILLIÁRD DOLLÁR ÉS A COINMARKETCAP ADATAI SZERINT A 10. LEGÉRTÉKESEBB KRIPTOPÉNZ, A FORGALMA PEDIG A NEGYEDIK LEGNAGYOBB A BITCOIN, A TETHER ÉS AZ ETHEREUM UTÁN.

Komoly intézményi érdeklődés

Persze nem csak Elon Musk ténykedése mozgatja a legjelentősebb kriptodeviza árfolyamát, egyre több "nagy hal" teszi le a voksát a bitcoin mellett. A Blackrock, a világ legnagyobb alapkezelője is nemrég beszállt például az őrületbe, kezdésnek két befektetési alapjuk számára tették elérhetővé a határidős bitcoint.

Még decemberben nyilatkozta a Blackrock vezérigazgatója, Larry Fink, hogy

a bitcoin a jövőben egy globális piaccá alakulhat,

illetve véleménye szerint tartósan velünk maradhatnak a kriptodevizák. A befektetési igazgató, Rick Reider pedig még novemberben mondta, hogy szerinte a bitcoin egyszer átveheti majd az arany helyét is.

Ez is azt a megfigyelést támasztja alá, hogy az intézményi befektetők körében egyre népszerűbbé válik a bitcoin, és a Blackrock lépése minden bizonnyal más alapkezelőket is hasonló lépésekre sarkallhat a jövőben, de legalábbis erős legitimációt teremtett ezzel a világ legnagyobb alapkezelője még január végén.A nap híre, hogy bitcoint vett a Tesla.
A hírek most nem szólnak róla, de ne feledjük, hogy a Tesla a tavalyi rally-jában kétszer is tőkét emelt, 2x5mrd $ értékben. A "fölösleges", talált pénzt használta fel erre, nem a működési bevételt.
A reddit-huszárok nagyra fújták a Tesla-lufit, amelyet Musk kihasznált, az így nyert pénzből fújja tovább a bitcoin lufit, amely lufi, ha tovább fújódik, segít még nagyobbá fújni a Tesla-lufit.
Ez egy Ponzi-séma, de eléggé rafinált formában, nehéz észrevenni, hogy mi is van mögötte.

Az előző bejegyzésben szerepelt a Microstrategy Ponzi-sémája, úgy tűnik, Elon Musk egy szinttel magasabbra emelte a tétet.

 
Szép új világ!


Vissza
 
 
 
Minden jog fenntartva!
Chartelemzes.hu Kft