facebook
fejkep_b6
 
 
Felhasználói név:    Jelszó:       Regisztrál
KezdőlapElemzésekTudnivalókKapcsolatJogi nyilatkozat
 
 

Részvények
BÉT elemzések
Indexek
Deviza
Árupiac
Hírek
Naptár
A technikai elemzés ABC-je - könyv
A technikai elemzés ABC-je - könyv megrendelés 
Hírek

Ezen menüpont alatt csak azokat a híreket említem meg, amelyeket valamilyen szempontból fontosnak gondolok.  Ezen menüpont alatt senki ne az aktuális híreket keresse - nem vagyok hírszolgáltató, és nem is akarok az lenni. Csupán azokat a híreket, információkat emelem ki, amelyeket véleményem szerint érdemes döntéseink során felülsúlyozni.
A hírek szerkezete: egy hírrészlet, link, esetleg egy rövid kommentár. A hírek forrása túlnyomórészt a portfolio.hu, ha máshonnan származik a hír, azt jelzem.Ki kicsoda a Feden belül?
[2016-09-18]

Az egymásnak ellentmondó nyilatkozatokból is látszik, milyen nehéz megjósolni a jövő heti kamatdöntés kimenetelét. Alapvetően most az látszik, hogy mindenki elég erősen ragaszkodik a maga álláspontjához, ez pedig a vegyes makroadatok mellett erősen bonyolítja a képet - mondta a Bloombergnek Stephen Stanley, az Amerst Pierpoint Securities szakembere. Most azt látjuk, hogy mindkét oldal (a kamatemelést preferáló héják és az azt ellenző galambok) egyaránt saját véleményük megerősítését látják az egyes makroadatokban.

A héják például rendre azt emelik ki, hogy a fogyasztás egyre erősebb, a munkaerőpiac pedig impozáns növekedést mutatott. Ők azzal érvelnek, hogy a túl sokáig alacsonyan maradó kamatok pénzügyi stabilitási kockázatokat hordoznak. Ezzel szemben a galambok rendre azt mondják, hogy van még tér a javulásra a munkaerőpiacon, az infláció csak minimális élénkülést mutatott, az esetenként megjelenő vártnál gyengébb statisztikák pedig további türelemre adnak okot.


Az utóbbi hetekben a Nyíltpiaci Bizottság több tagja is utalt arra, hogy a szokásosnál komolyabb vita várható szeptember 20-21-én az eltérő álláspontok miatt. Daniel Tarullo szerint van tér a vitára arról, mit jelentenek a közelmúlt adatai a monetáris politika szempontjából.

A Fed ellentmondásos kommunikációját igyekezett tisztába tenni a múlt héten a Bank of America-Merrill Lynch, mely egy friss elemzést készített az amerikai jegybank kamatpolitikájáról. Az amerikai befektetési bank szakemberei szerint a zűrzavaros beszédek között Yellen szavait követve lehet ösvényt vágni. Ők azt gondolják, hogy a Fed elnöke egyelőre inkább a kivárás pártján áll, és csak decemberben adja majd áldását az újabb 25 bázispontos kamatemelésre.

A BofA-ML szerint ugyanakkor a következő hónapokban is fontos lesz, hogy a befektetők olvasni tudjanak a Fed kommunikációjából. Éppen ezért ők három csoportba sorolták a döntéshozókat, így könnyebb lehet megérteni, mit miért mondanak az egyes tagok:

  • Vannak a klasszikus iskola hívei, akik azt gondolják, hogy a teljes foglalkoztatáshoz közelítő állapot és az infláció éledezése indokolttá teszi a kamatemelést. Az ebbe a körbe tartozó döntéshozók a Fed klasszikus kettős mandátumát tartják a szemük előtt, ami arról szól, hogy egyszerre kell a jegybanknak elősegítenie a lehető legmagasabb foglalkoztatást és az árstabilitást. Ennek az iskolának a legnagyobb hatású képviselője a jegybankon belül Stanley Fischer alelnök a Bank of America szerint, legalábbis a közelmúltbeli megszólalásai erre utalnak. Mellette a szavazó tagok közül Loretta Mester, míg a külső tagok közül John Williams a klasszikus jegybanki iskola képviselője.
  • A második csoportba azok tartoznak, akik a kockázatok menedzselését tekintik elsődleges feladatuknak, ők egyaránt aggódnak a globális sokkok és a záró kamat kockázatai miatt. Ezeket a tagokat elsősorban az motiválhatja a kamatemelésre, hogy még mindig közel vannak a nulla kamatszinthez, a világ más jegybankjai pedig egyre mélyebbre vágják mínuszba a kamatokat, így egy esetleges negatív gazdasági sokk esetén kicsi a Fed mozgástere. Ezt vallhatja elsősorban Lael Brainard a tagok közül, aki alapvetően óvatosnak minősíthető, és általában erőteljesen figyelembe veszi a globális kockázatokat is. Az ő táborát erősíti Tarullo és Charles Evans az elemzők szerint.
  • A harmadik nagy csoport tagjai úgy gondolják, hogy az alacsony kamatszint kockázatai miatt kell mozdulnia a jegybanknak, őket az aggasztja, hogy a tartósan alacsony kamat például eszközár-buborékokhoz vagy túlzott eladósodáshoz vezethet. A bizottságnak ezek a tagjai elsősorban azt vizsgálják, hogy a laza monetáris politika előnyei ellensúlyozzák-e a költségeket, a buborékok és az eladósodás mellett kockázatot jelent a megtakarítások alacsony hozama és a nyugdíjrendszer finanszírozása. Ezeket elsősorban Esther George, a kansasi Fed elnöke szokta felvetni, aki évek óta a leginkább héja hangvételű tagja a Nyíltpiaci Bizottságnak, tavaly is sokkal hamarabb emelt volna kamatot, mint a többség. Nála kicsit óvatosabban, de hasonló érvelést fogalmaz meg Eric Rosengren, aki elsősorban a pénzügyi stabilitási kockázatokra hívja fel a figyelmet mostanában.


A fenti három kategóriából látszik, hogy mindhárom csoportba tartozó tagok a kamatemelés pártján vannak, a kérdés csak az időzítés. Vagyis a BofA szakemberei szerint az már nem kérdés, hogy előbb-utóbb folytatódik a szigorítás (vannak olyan elemzők, akik ezt is kétségbe vonják), a kérdés csak az, hogy mikor. A három kategóriából az látszik, hogy az egyes tagoknak mi lehet a motivációjuk a kamat emelése vagy a további halogatás mellett. Janet Yellent egyik csoportba sem sorolta be a bank, az elemzők szerint a középső körbe lehet leginkább beskatulyázni őt, de elnökként igyekszik minden lehetséges eszközt megvizsgálni és nem szítani tovább az ellentétet a bizottságon belül.


Érdemes lesz figyelni, hogy ki lesz az aktuális megszólaló, és ez alapján spekulálni!


Vissza
 
 
 
Minden jog fenntartva!
Chartelemzes.hu Kft